
Skatteregler for influencere: Alt du må vite
Influencer-markedet vokser i rekordfart, og mange opplever å tjene gode penger på samarbeid, sponsede innlegg eller provisjonsbaserte avtaler på nett. Selv om det er gøy å bygge en profil med mange følgere, er det viktig å huske at det du tjener som influencer kan utløse skatteplikt. I denne artikkelen tar jeg deg gjennom de viktigste punktene du må kjenne til for å unngå skattesmell.
Hvorfor det er viktig å forstå reglene
Å sette seg inn i skattemessige forhold kan virke komplisert, men det er faktisk helt nødvendig dersom du ønsker å drive profesjonelt og seriøst. Så snart du begynner å tjene penger på nettbaserte aktiviteter, regnes dette potensielt som en inntekt som skal rapporteres. Det som kan starte som en hobby eller en liten ekstrainntekt, kan raskt vokse seg stort. Da er det en fordel å forstå hva som skiller en hobby fra en faktisk næring, og hvilke krav skattemyndighetene stiller til deg som driver med inntektsgivende aktiviteter på nett.
Er det hobby eller næring?
Det første du bør finne ut, er om det du driver med er hobbyvirksomhet eller næringsvirksomhet. Dette er avgjørende for om du skal betale skatt eller ikke.
Hobbyvirksomhet
En aktivitet regnes ofte som en hobby når formålet ikke er å gå med overskudd over tid, og du heller ikke forventer betydelige økonomiske fordeler. For eksempel kan du selge en brukt TV på Finn uten at dette betyr at du har en «bedrift» som driver med salg. Det viktige her er at aktiviteten vanligvis ikke er ment å gi varige overskudd.
Næringsvirksomhet
Når aktiviteten har et tydelig formål om å generere overskudd, og drives systematisk over tid, regnes det som næring. For influencere innebærer dette at du for eksempel inngår kommersielle samarbeid, får jevnlige inntekter og aktivt planlegger å tjene penger på kanaler som Instagram, TikTok eller YouTube.
Hvis du er usikker på om du driver med hobby eller næring, kan du bruke veiledning fra Skatteetaten. De har ofte enkle trinn-for-trinn-guider på nettsidene sine som hjelper deg å vurdere situasjonen din.
Hva kjennetegner næringsvirksomhet?
Skatteetaten legger særlig vekt på tre punkter for å avgjøre om du driver næring:
-
Formål om overskudd
Aktiviteten bør være egnet til å gå med overskudd, og du står ansvarlig for kostnader og risiko. En influencer som aktivt søker nye sponsoravtaler og mottar inntekter fra annonser, har en virksomhet med inntjeningspotensial. -
Drift over tid
Det skal ikke være en engangshendelse. Regelmessige samarbeid, kampanjer og hyppige annonser kan tyde på at du har en varig aktivitet. -
Organisasjonsform og rapportering
Du leverer skattemelding for næringsdrivende. Dersom du har registrert et enkeltpersonforetak (ENK) eller et aksjeselskap (AS), og får inntekt gjennom disse, regnes det som næringsvirksomhet.
Vurderer du å etablere virksomhet, står valget ofte mellom ENK og AS. Hovedforskjellen er hvordan økonomien din skiller seg fra selskapet, samt hvilket ansvar du har som eier.
Hvorfor riktig organisasjonsform er viktig
Hvis du konkluderer med at du faktisk driver en næring, må du etablere deg med en organisasjonsform. Det er vanlig å velge mellom:
Enkeltpersonforetak (ENK)
Dette passer ofte for små virksomheter hvor du selv har full kontroll. Overskudd i enkeltpersonforetak beskattes som en del av din personlige inntekt. Du fører derfor alt i én og samme skattemelding, hvor du legger ved en næringsspesifikasjon. Les mer i min blogg her.
Aksjeselskap (AS)
Denne formen gir et tydelig skille mellom deg og selskapet. Du betaler selskapsskatt på overskuddet (for tiden 22 %), og personlig skatt på lønnsutbetalinger eller utbytte. I et AS leverer du en egen skattemelding for selskapet via et regnskaps- eller årsoppgjørsprogram.
Valget beror ofte på hvor stort du tror inntektsgrunnlaget blir, risiko, samt behov for å skille egen økonomi fra selskapets. Sett deg gjerne inn i begge modeller før du bestemmer deg. Les mer i min blogg her.
Slik beregnes skatten for influencere
Å vite at du skal betale skatt er én ting – men hvor mye går egentlig til staten? Dette avhenger blant annet av foretakets inntekter, fradragsberettigede kostnader og hvilken selskapsform du har.
Skatt i enkeltpersonforetak
I et enkeltpersonforetak er inntekten en del av din personlige økonomi. Du skatter av overskuddet, altså inntekt minus fradragsberettigede utgifter. Siden skatten er progressiv, øker skatteprosenten i takt med at overskuddet vokser. Mange opplever at en tommelfingerregel på å sette av om lag 40 % av overskuddet til skatt er fornuftig. Dette hjelper deg med å unngå uventede regninger.
Betaler du ikke forskuddsskatt underveis, kan det føre til restskatt året etter. Skatteetaten legger derfor opp til at du betaler forskuddsskatt fire ganger i året i et ENK, slik at du fordeler skatten jevnt og unngår store engangsbeløp. Regnskapsfristene finner du her.
Skatt i aksjeselskap
For aksjeselskaper er det 22 % selskapsskatt på det overskuddet som står igjen i selskapet etter fradrag for kostnader. Forskuddsskatten for AS betales vanligvis i to runder: i februar og april året etter at inntekten er opptjent. Dette kalles forskuddsskatt fordi det kommer før det endelige skatteoppgjøret.
Dersom du som eier ønsker å ta ut lønn eller utbytte fra selskapet, skal dette også beskattes på personlig hånd. Lønn følger de samme reglene som for vanlige ansatte, mens utbytte beskattes etter en egen modell for utbytteskatt. Hvor mye du skal betale, avhenger av satsene som gjelder i det aktuelle året. Regnskapsfristene finner du her.
Internasjonale samarbeid og skatt
Mange influencere får tilbud fra utenlandske byråer eller merker. Det kan være et sponsoroppdrag fra en amerikansk klesgigant eller et digitalt samarbeid med et europeisk medieselskap. Husk at det ikke spiller noen rolle om betalingen kommer fra utlandet – så lenge du er skattepliktig i Norge, skal du oppgi alt overskudd fra næringsvirksomhet her hjemme.
Har du store deler av virksomheten i utlandet, kan det i noen tilfeller bli aktuelt med egne vurderinger om skatteplikt i andre land. Men som hovedregel må du uansett dokumentere inntektene i ditt norske regnskap.
Fradrag: et viktig tema
Som influencer har du ofte en del kostnader i forbindelse med drift av kanaler og produksjon av innhold. Husk at alle relevante og dokumenterbare utgifter kan gi fradrag i skattegrunnlaget. Dette gjelder for eksempel:
- Teknisk utstyr du trenger for filming og redigering
- Annonser for å fremme profilen din
- Kjøp av nødvendige tjenester, som design eller videoproduksjon
- Transport- og reisekostnader, dersom de er direkte tilknyttet virksomheten
Sørg for å føre regnskap nøyaktig gjennom hele året. Da stiller du sterkt når du skal levere skattemeldingen og kan dokumentere alle kostnader.
Hvordan leverer du skattemelding?
For enkeltpersonforetak
Som innehaver av et ENK skal du levere én skattemelding som inkluderer både din private økonomi og næringen din. Næringsdelen leveres via en såkalt næringsspesifikasjon. Det betyr at du fyller ut opplysninger om inntekter og utgifter fra virksomheten, og dette blir en del av din personlige skattemelding. Bruker du et regnskapsprogram med direkte innsending til Skatteetaten, slipper du mye manuelt arbeid.
For aksjeselskap
Driver du aksjeselskap, leverer du skattemelding og årsregnskap på vegne av selskapet. Dette gjøres vanligvis via et regnskaps- eller årsoppgjørsprogram. I tillegg er du pliktig til å levere skattemelding for din personlige økonomi dersom du som privatperson har hatt lønnsinntekt eller mottatt utbytte.
Unngå feilrapportering
Feilrapportering kan utløse tilleggsskatt og i verste fall juridiske konsekvenser. Det er derfor lurt å bruke litt ekstra tid på å sette seg inn i reglene eller søke hjelp fra en autorisert regnskapsfører. I tillegg finnes det flere gode digitale løsninger som hjelper deg å føre bilag fortløpende og beregne skatt automatisk.
Å ha et oversiktlig regnskap er også en forutsetning dersom du senere ønsker å utvide virksomheten din, for eksempel ved å ansette hjelp. Et ryddig regnskap er nøkkelen til å bli tatt seriøst og til å lykkes på sikt.
Gode rutiner gir frihet
Et solid system for regnskap og skatt innebærer at du kan fokusere på det du virkelig liker å gjøre – å lage innhold, holde kontakten med følgerne dine og dyrke merkevaren din. Ta grepene som trengs for å få kontroll på tallene, og du vil raskt se at den økonomiske biten ikke trenger å være så komplisert som den ofte kan virke. Når du vet at skatten er under kontroll, står du friere til å planlegge nye prosjekter og samarbeidsavtaler.
Oppsummering
-
Avklar om det er hobby eller næring
Driver du med tilfeldig salg og har minimalt overskudd, kan det fortsatt regnes som hobby. Men så snart du har varige og systematiske inntekter, er det stor sannsynlighet for at du bør registrere et foretak. -
Velg riktig organisasjonsform
Enkeltpersonforetak passer for mange i startfasen, mens aksjeselskap gir et tydelig skille mellom deg og selskapet. Vei fordeler og ulemper for å finne den modellen som passer deg best. -
Vær systematisk med regnskap og rapportering
Før alle inntekter og utgifter nøyaktig. Du kan få fradrag for relevante kostnader, og det er viktig for å redusere overskuddet du skatter av. -
Betal riktig skatt til rett tid
I et ENK betaler du forskuddsskatt fire ganger i året, mens et AS betaler selskapsskatt i to terminer året etter. Uansett form, husk at store beløp fort kan bygge seg opp om du ikke setter av penger underveis. -
Søk hjelp ved behov
Oppleves dette overveldende? Rådfør deg med en regnskapsfører eller en autorisert rådgiver. De kan hjelpe deg med alt fra bilag og fradrag til innsending av skattemelding.
Med gode rutiner blir skatteprosessen enklere, og du unngår dyre overraskelser. Da kan du trygt bygge videre på influencer-karrieren din, enten du satser lokalt i Norge eller samarbeider med partnere over hele verden.
Oppfordring til videre læring
Fortsett å utforske og lære om forretningsmessige konsepter. Dette er viktig for å holde seg oppdatert og benytt gjerne flere av mine ressurser for å utvide kunnskapen. Invester tid i å forstå detaljer som påvirker finansiell suksess.
- Fra idé til egen bedrift: Lær hvordan du kan starte og bygge opp en bedrift med mitt kurs. Dette kurset dekker alt fra økonomistyring til strategisk planlegging. 👉 Les mer om kurset her
- Planlegg for suksess – Ta et gratis kurs i forretningsplanlegging: Et godt sted å begynne er en solid forretningsplan. 👉 Gratis kurs
- Gratis Excel-modeller: Få tilgang til nyttige verktøy som hjelper deg å lage budsjett, analysere kostnader og planlegge økonomien. 📊 Last ned Excel-modellene her
- Forretningsordboken: Utforsk et bredt utvalg av artikler og guider som gjør det enklere å forstå økonomistyring. 📚 Gå til Forretningsordboken
For meg er det viktig å støtte deg i alle deler av gründerreisen, fra innovativ idéutvikling og produktlansering til lønnsom drift og videre vekst.