Hjem
Om meg
Tjenester
Digitale tjenester
Ressurs-bibliotek
Forretnings-ordbok
Blogg
Kontakt
Login

Ferie, feriepenger og ferieloven

ferie og feriepengger Mar 23, 2025
Ferie og feriepenger

Ferie, feriepenger og ferieloven: Alt du trenger å vite

Å ta fri fra jobb er ikke bare en etterlengtet pause i en hektisk hverdag; det er også en lovfestet rettighet i Norge. Likevel kan bestemmelsene rundt ferie, feriepenger og ferieavvikling være forvirrende, spesielt når lokale avtaler og tariffavtaler kommer i tillegg. I denne artikkelen vil jeg gi deg en grundig og samtidig oversiktlig innføring i alt du bør vite – enten du er arbeidsgiver eller arbeidstaker. Målet er at du skal kunne unngå misforståelser, planlegge ferien smart og sikre at alt skjer i tråd med lovverket.

Innhold:

  • Bakgrunnen for ferieloven
  • Hva er feriepenger, og hvor mye får du?
  • Ferie og opptjeningsår – hvordan henger dette sammen?
  • Arbeidsgivers ansvar ved ferieavvikling
  • Arbeidstakers plikter og rettigheter
  • Sykdom, permisjon og overføring av feriedager
  • Når utbetales feriepengene?
  • Forholdsmessig ferie for nyansatte
  • Praktiske råd om ferieplanlegging
  • Oppsummering og neste steg

Bakgrunnen for ferieloven

Norge har en lang tradisjon for å verne om arbeidstakeres rettigheter, og ferielovens historie er et godt eksempel på dette. Helt tilbake på slutten av 1800-tallet sikret enkelte yrkesgrupper seg noen få dagers sommerferie, før det etter hvert ble utvidet til en uke, og deretter lovfestet i 1916 at alle hadde krav på fire dagers ferie.

Gjennom årtier er ferieloven blitt revidert og forbedret, og dagens versjon trådte i kraft i 1988. I dag gir loven minimum fire uker og én dag ferie i løpet av et kalenderår, men mange har faktisk fem uker basert på tariff- eller lokale avtaler. Det overordnede poenget er å sikre at alle i norsk arbeidsliv får avkobling fra jobben, for å hente seg inn fysisk og mentalt.

Formålet med ferieloven

Lovens hovedformål er å ivareta arbeidstakeres behov for hvile, rekreasjon og avveksling fra daglig arbeid. Samtidig tilrettelegger den for at arbeidsgivere skal kunne planlegge driften, sette av midler til feriepenger og dermed unngå store økonomiske overraskelser.

Hva er feriepenger, og hvor mye får du?

Selve kjernen i feriebudsjettet ditt er feriepengene, som erstatter ordinær lønn når du avvikler ferie. Det betyr at du i ferieåret får penger utbetalt basert på det du tjente i fjoråret (opptjeningsåret). Lovfestet sats er 10,2 % av feriepengegrunnlaget for deg under 60 år, mens de som har rett på ekstra ferie (60+) får 12,5 %.

I praksis har de fleste norske arbeidsgivere gått bort fra minimumsnivået i ferieloven (fire uker og én dag) og tilbyr i stedet fem ukers ferie. Denne ekstra uken er ofte nedfelt i en tariffavtale eller i lokale bedriftsavtaler, og det medfører en høyere feriepengesats på 12 % av feriepengegrunnlaget. Mens lovens minimumssats er 10,2 %, vil altså arbeidsplasser med fem ukers ferie sikre sine ansatte en økt feriepott gjennom året. Dette er en kostnad arbeidsgiverne bør forberede i budsjettet, men samtidig et viktig konkurransefortrinn – både i rekruttering og i arbeidet med å ivareta ansattes trivsel og helse.

Feriepengegrunnlaget

Grunnlaget for beregningen inkluderer normalt:

  • Fast lønn
  • Bonus og provisjon knyttet til personlig arbeidsinnsats
  • Overtid (i den grad dette anses som en fast komponent av arbeidsinntekten)

Utgifter som diett og reisegodtgjørelse tas ikke med i grunnlaget. Feriepenger er også skattepliktig inntekt, men ofte vil trekket i den måneden de utbetales være lavere enn ellers, fordi skatten fordeles over resten av året.

Ferie og opptjeningsår – hvordan henger dette sammen?

En sentral del av systemet er inndelingen i opptjeningsår og ferieår. Du «teller opp» feriepenger i året før du faktisk tar ferien. Har du jobbet i en bedrift i hele forrige år, betyr det at du har tjent opp en sum tilsvarende 10,2 % (eller 12,5 %) av lønnen din som nå utbetales i stedet for lønn når du tar fri.

  • Eksempel: Hvis du hadde en årsinntekt på 400 000 kroner i fjor, og feriepengesatsen er 10,2 %, vil du ha 40 800 kroner i opptjente feriepenger.

Dersom du ikke har jobbet året før, har du likevel rett til å ta ferie, men du har begrenset eller ingen opptjening av feriepenger. Det betyr at du eventuelt må finansiere ferien selv.

Arbeidsgivers ansvar ved ferieavvikling

For en arbeidsgiver er ferieavvikling ikke bare et spørsmål om å godkjenne en reiseforespørsel. Det ligger et juridisk ansvar i å sikre at ansatte får tatt ut den lovpålagte ferien, at feriepengene er riktig beregnet og at de utbetales til riktig tid. I tillegg bør arbeidsgiver:

  • Ha oversikt over feriepengegrunnlaget for hver ansatt
  • Sørge for at det gjennomføres riktig lønnstrekk og feriepengeutbetaling i juni eller på det tidspunktet ferien avvikles
  • Legge til rette for at det finnes økonomisk dekning til å håndtere ferieutbetalingen, som ofte kan utgjøre en stor sum

Arbeidstakers plikter og rettigheter

Som arbeidstaker kan du ikke kreve å ta ut ferien nøyaktig når det passer deg aller best, men du har mulighet til å komme med ønsker. Ifølge ferieloven har du også rett til å få vite når ferien din blir lagt – som hovedregel – minst to måneder i forkant. I hovedferieperioden (1. juni til 30. september) kan du kreve tre uker sammenhengende ferie, men arbeidsgiver bestemmer nøyaktig hvilke tre uker, dersom virksomheten har bestemte behov.

  • Ny jobb? Har du begynt i en ny jobb før 30. september, har du krav på full ferie samme år. Begynner du etter 30. september, har du rett på én uke.
  • Oppsigelse og sluttoppgjør: Hvis arbeidsforholdet avsluttes, skal feriepengene utbetales senest ved siste vanlige lønnsutbetaling før du slutter, eventuelt som en del av sluttoppgjøret.

Sykdom, permisjon og overføring av feriedager

Livet kan by på overraskelser, og sykdom eller permisjon kan påvirke ferieopplegget. Kort fortalt:

  1. Sykdom: Blir du syk før ferien, kan du kreve at ferien utsettes. Blir du syk under ferien, kan du kreve nye feriedager så fremt du kan dokumentere dette med legeerklæring fra første fraværsdag.
  2. Permisjon: Ved fødsels- og omsorgspermisjon kan du ta ferie i permisjonstiden, men da forskyves permisjonen tilsvarende. For ulønnet permisjon vil du ikke tjene opp feriepenger, men du beholder ferieretten.
  3. Overføring av feriedager: Skulle du av ulike grunner ikke få tatt ut hele ferien i løpet av året, er hovedregelen at du kan overføre inntil 12 virkedager til neste år, forutsatt at dette er avtalt skriftlig med arbeidsgiver.

 

Når utbetales feriepengene?

Mange forbinder feriepenger med en ekstra «pott» i juni eller rett før sommeren, og det er ganske vanlig at arbeidsgiver legger opp til at alle får et samlet beløp i én utbetaling. Ferieloven åpner også for at du kan få delutbetaling i tråd med antall feriedager du tar, men i praksis velger de fleste månedslønnede å få alt samlet. Timelønnede kan i større grad velge å få ut feriepenger løpende gjennom sommeren.

  • Felles utbetalingsdato: Hvis arbeidsgiver praktiserer en felles utbetaling, kan du som arbeidstaker ikke kreve å få pengene på et annet tidspunkt.
  • Skattetrekk: Når feriepenger utbetales i opptjeningsåret – altså før året er omme – skal det normalt trekkes skatt av beløpet. Hvis de utbetales i ferieåret, er selve feriepengemåneden gjerne lavt eller ikke trukket for skatt, men den totale årsskatten blir likevel den samme.

Forholdsmessig ferie for nyansatte

Noen lurer på hvor mye ferie de får når de har byttet jobb midt i året. Hovedreglene er:

  • Har du startet i ny jobb før 30. september, har du krav på full ferie i samme kalenderår. Men for å få tre ukers sammenhengende sommerferie, må du ha begynt før 15. august.
  • Begynner du etter 30. september, har du én ukes ferie frem til nyttår.

Dersom du allerede har benyttet deler av ferien hos din tidligere arbeidsgiver, regnes disse dagene som ferieavviklet, og du kan ikke kreve å få dem på nytt i den nye bedriften. Likevel har du en plikt til å benytte deg av eventuelle gjenstående feriedager, nettopp for å oppfylle formålet med loven om hvile og restitusjon.

Praktiske råd om ferieplanlegging

Både arbeidstaker og arbeidsgiver har mye å tjene på god planlegging:

  1. Start tidlig
    Begynn å tenke på ferie allerede ved årsskiftet, eller senest i løpet av første kvartal. For store bedrifter er det vanlig å sette en frist for når ansatte må melde inn ferieønsker, slik at turnusplaner og driftsaktiviteter kan legges deretter.

  2. Drøft ønsker og behov
    Som arbeidsgiver bør du oppfordre de ansatte til å komme med ønsker. Gi rom for fleksibilitet og forsøk å finne løsninger som ivaretar alles behov. Er det perioder i året som er spesielt travle, kan du kommunisere at du ønsker færre ansatte borte akkurat da.

  3. Hovedferieperioden
    Husk at de fleste nordmenn ønsker sommerferie i perioden juni til august, men at du som arbeidsgiver har styringsrett til å bestemme tidspunktet. Samtidig er det en lovfestet rett for arbeidstaker å få tre uker sammenhengende ferie i denne perioden.

  4. Unngå siste liten-endringer
    Skulle det oppstå dramatiske endringer i bedriftens situasjon, kan arbeidsgiver be om å forskyve allerede fastsatt ferie. Dette kan likevel bare gjøres ved «uforutsette hendelser» og skal være et unntak, ikke en regel.

  5. Kommuniser skriftlig
    Det kan være en fordel å lage skriftlige retningslinjer eller rutiner som beskriver hvordan ferie søkes, behandles og bekreftes. Slik unngår man at opplysninger går tapt mellom muntlige samtaler.

Oppsummering og neste steg

Ferie og feriepenger er to sider av samme sak: Den ene sikrer deg retten til å ta en pause fra jobben, den andre gir deg den økonomiske tryggheten du trenger for faktisk å kunne nyte friheten. Ferieloven er lagt opp slik at alle arbeidstakere – uansett stilling eller lønnsnivå – skal få denne retten oppfylt, samtidig som arbeidsgivere skal kunne planlegge driften og ivareta sitt økonomiske ansvar.

Huskeliste for arbeidsgiver:

  • Sørg for at feriepengegrunnlag og lønnstrekk er korrekt.
  • Sett av penger eller bokfør en avsetning slik at du har midler til ferieutbetalingene.
  • Overhold lovens minstekrav på fire uker og én dag, og respekter de tre sammenhengende ukene i hovedferieperioden.

Huskeliste for arbeidstaker:

  • Sett deg inn i hvor mye feriepenger du faktisk vil få utbetalt.
  • Planlegg ferien i god tid og meld inn ønsker til arbeidsgiver.
  • Dersom du blir syk før eller under ferien, husk at du kan kreve nye feriedager – men dokumentasjon med legeerklæring er nødvendig.
  • Sjekk om du har behov for å inngå en avtale om overføring av ubenyttede feriedager til neste år.

Når du kjenner til disse reglene, unngår du de klassiske fallgruvene som kan dukke opp i en travel virksomhet: konflikter rundt tidspunkt for ferie, feil i utbetaling av feriepenger, eller at noen brenner inne med ferie de ikke fikk tatt ut.

Avsluttende ord: Gjør ferietiden til en ressurs

En velfungerende ferieordning handler om langt mer enn bare noen uker fri. Det er en investering i langsiktig helse, arbeidslyst og produktivitet. Både arbeidsgiver og ansatte får igjen for at ferien brukes slik den er ment: til avkobling, reise, opplevelser og tid med familie og venner.

Har du behov for mer inspirasjon og flere ressurser for å optimalisere både ditt eget og virksomhetens arbeidsliv? Da anbefaler jeg deg å besøke www.kirsticrantz.com. Her finner du praktiske verktøy, artikler og råd som kan hjelpe deg å ta bedre beslutninger, enten du vil skape en mer effektiv organisasjon eller sikre bedre trivsel og balanse mellom jobb og privatliv. Grip muligheten til å utvikle deg selv og bedriften din – klikk deg videre i dag og ta et viktig steg mot et mer smidig arbeidsliv!

 

Oppfordring til Videre Læring

Fortsett å utforske og lære om forretningsmessige konsepter. Dette er viktig for å holde seg oppdatert og benytt gjerne flere av mine ressurser for å utvide kunnskapen. Invester tid i å forstå detaljer som påvirker finansiell suksess.

  1. Fra idé til egen bedrift: Lær hvordan du kan starte og bygge opp en bedrift med mitt kurs. Dette kurset dekker alt fra økonomistyring til strategisk planlegging. 👉 Les mer om kurset her
  2. Planlegg for suksess – Ta et gratis kurs i forretningsplanlegging: Et godt sted å begynne er en solid forretningsplan. 👉 Gratis kurs
  3. Gratis Excel-modeller: Få tilgang til nyttige verktøy som hjelper deg å lage budsjett, analysere kostnader og planlegge økonomien. 📊 Last ned Excel-modellene her
  4. Ressursbiblioteket: Utforsk et bredt utvalg av artikler og guider som gjør det enklere å forstå økonomistyring. 📚 Gå til ressursbiblioteket

For meg er det viktig å støtte deg i alle deler av gründerreisen, fra innovativ idéutvikling og produktlansering til lønnsom drift og videre vekst.

 

 

Nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrevet og få eksklusive tips, ressurser og inspirasjon rett i innboksen din!

Bli en del av vårt gründerfellesskap og ta dine første skritt mot suksess.

Gleder meg til å ha deg med på laget!

Personvernsreglene er overhodt. Skulle du likevel ønske å avregistrer nyhetsbrevet, trykk på linken Avmelding i eposten.