Gratis guide for Start-UPs:

Valg av selskapsform, økonomistyring og styringsparameter.

Har du en forretningsidé du ønsker å realisere?

 

Denne guiden for Start-Ups gir deg en oversikt over noen viktige vurderinger som du må ta hensyn til i etableringsfasen. Selv om guiden ikke er uttømmende, gir den deg en god forståelse av den forretningsmessige kunnskapen som kreves for å drive egen bedrift.

Her er noen gode råd til deg som ønsker å etablere din egen bedrift.

Lag et klart skille mellom din privatøkonomi og bedriftens økonomi.

Ditt valg av selskapsform vil avhenge av din forretningsidé og hvordan du ønsker å drive selskapet. Jeg vil her gi en kort beskrivelse av enkeltpersonforetak og ansvarlig selskap, men denne guiden er primært rettet mot Start-UPs, som ønsker å etablere et eget aksjeselskap.

Selskap

Hvilken selskapsform bør du velge?

Det er flere alternativer; valget av selskapsform avhenger av hvordan du ønsker å drive din forretning. Før du etablerer selskapet, er det viktig å vurdere hvilken styringsform og risikoprofil som passer best for ditt forretningskonsept. 

De vanligste selskapsformene er: 

  • Aksjeselskap
  • Ansvarlig selskap
  • Enkeltpersonforetak

Aksjeselskap

Etablering av et aksjeselskap gir, etter min mening, den klare fordelen av et tydelig skille mellom selskapets økonomi og din privatøkonomi.

En annen fordel med aksjeselskap er at du kun hefter personlig opp til beløpet av kapitalinnskuddet. Dette reduserer risikoen sammenlignet med enkeltpersonforetak og ansvarlig selskap.

For å etablere et aksjeselskap trengs et kapitalinnskudd på NOK 30.000. I tillegg påløper en registreringsavgift til Foretaksregisteret på NOK 5.570. Kapitalinnskuddet kan benyttes til å dekke driftskostnader etter at etableringskostnadene er betalt. 

Når du etablerer et aksjeselskap, må du opprette et styre og utnevne en daglig leder.

Et aksjeselskap begrenser ikke adgang til å være ansatt i selskapet, dermed kan både daglig leder, eiere og styremedlemmer være ansatt i selskapet med normale lønns- og ansattrettigheter. 

I henhold til aksjeloven §3-4, er det styret som har ansvaret for å vurdere selskapets egenkapital og likviditet som forsvarlige. 

Hva som vurderes som forsvarlig egenkapital og likviditet må gjøres i lys av selskapets art og omfang.

paragraf

Det er daglig leder som har ansvaret for å rapportere nødvendig finansiell informasjon til styret for at de skal kunne gjøre en forsvarlighetsvurdering.

I henhold til aksjeloven skal rapportering til styret skje minst hver fjerde måned. Denne rapporten skal som et minimum inneholde resultat, balanse og kontantstrøm for perioden og akkumulert.

Styret er også pålagt å handle ved tap av egenkapital.

Enkeltpersonforetak 

Enkeltpersonforetak er den enkleste formen for etablering av egen virksomhet. Det er ingen krav om kapitalinnskudd og det er heller ingen lov som regulerer drift av enkeltpersonforetak. Du representerer selskapet utad og det er ingen skille mellom privatøkonomi og selskapets økonomi. Som innehaver av et enkeltpersonforetak, er du personlig ansvarlig for alle forpliktelser, og du driver virksomheten for egen regning og risiko.

Du kan ikke være ansatt i ditt eget enkeltpersonforetak, og kan derfor ikke motta lønn. Derimot kan du fritt disponer overskuddet.

Dersom du blir syk, har du som næringsdrivende ikke rett til sykepenger før etter 16 dager. Sykepenger beregnes til 80 % av personinntekten inntil 6G. 1G er i 2023 på 111.477 kroner. 

Ansvarlig selskap

Ansvarlig selskap er regulert av Selskapsloven. Sel §1-1. "Loven gjelder når en økonomisk virksomhet utøves for to eller flere deltakeres felles regning og risiko, og hvor minst en av deltakerne har et ubegrenset, personlig ansvar for virksomhetens samlede forpliktelser". Deltagerne bestemmer selv størrelsen og formen på kapitalinnskuddet, som kan være i form av penger, tjenester eller eiendeler. 

Tilsvarende som for enkeltpersonforetak kan deltakerne ikke være ansatt i selskapet, men kan ha ansatte. Det er påkrevd å opprettes en selskapsavtale, som minimum skal inneholde:

  • selskapets foretaksnavn
  • navn og bosted for samtlige deltakere
  • selskapets formål
  • kommunen der selskapet skal ha sitt hovedkontor
  • hvorvidt deltakerne skal gjøre innskudd, og i tilfelle den verdi innskutte eiendeler har

Overskudd beskattes hos den enkelte deltaker og de er ansvarlig for selskapets forpliktelser. Det kan være utfordrende for den enkelte deltaker å ha full oversikt over hvor store forpliktelser de er ansvarlig for. 

vei valg

Vurdere din forretningsidé, hvilken selskapsform passer best for deg og din bedrift?

Salg og inntekter

Etter å ha valgt selskapsform, bør ditt primære fokus være på SALG. Selv om du utvikler de beste strategiene, systemene og prosedyrene, betyr de lite uten inntekter. Derfor må du først identifisere: Hvem er kundene dine? Hvor befinner de seg? Og hvordan planlegger du å nå dem.

Uavhengig av hvilken forretningsmodellen du velger, vil inntektene være påvirket av variable ytre faktorer som ligger utenfor din kontroll.

vekst

Salgsorganisasjon

Det er viktig å etablere en strategisk salgsorganisasjon som kan fokusere både på kort og lang sikt. 

Nysalg kan være en krevende og langsiktig prosess. Det er viktig å bygge sterke kundeforhold og sørge for at kundene føler verdien av å kjøpe produkter eller tjenester fra deg. Vær tydelig på hva du leverer. Misforståelser og uenigheter kan skape misnøye, noe som kan vise seg å være både kostbart og tidkrevende for selskapet.

Markedet er i endring og kundene er mer opptatt av etikk, moral, bærekraft og gjenbruk enn de var for noen år siden. 

Åpenhetsloven tredde i kraft i 2022 og omfatter store selskaper direkte, likevel kan din bedrift bli indirekte omfattet av den nye loven dersom du er en underleverandør til et større selskap. 

Kostnader og gjeld

I tillegg til å sikre inntektene er det også viktig å ha fokus på kostnadene. 

Driftskostnader. Det er viktig å identifisere hovedkostnadsdriverne i din bedrift. Kjenne forskjellen mellom faste og variable kostnader. Forstå den totale kostnaden og dens innvirkning på fremtidige utbetalinger og forpliktelser.

Skatt og offentlige avgifter forfaller vanligvis til betaling på et senere tidspunkt enn når inntektene og kostnadene faktisk påløper. Det er derfor viktig å sette av tilstrekkelig likvide midler til dekning av skatt og offentlige avgifter som; forskuddstrekk, arbeidsgiveravgift og merverdiavgift.

gjeld

Investeringer som overstiger NOK 15.000 skal aktiveres i balansen og avskrives over anleggsmidlets levetid. Selv om investeringen aktiveres og avskrives, må betalingen skje ved transaksjonstidspunktet eller i henhold til en finansieringsplan. Dette vil ha en direkte innvirkning på selskapets likviditet. 

Rentekostnader og finansiering av selskapet. Dersom selskapet har behov for lånefinansiering for investeringer eller drift vil både rentekostnadene og investeringsbeløpet påvirker selskapets økonomiske situasjon. 

Ansett deg selv i selskapet

Dersom du har bestemt deg for å etablere et aksjeselskap er det fornuftig å ansette deg selv i selskapet. Dette gjør at du opptjener vanlige lønns- og ansattgoder.

Sett en fast månedslønn for deg selv som reflekterer selskapets inntjening. Siden inntektene kan variere, er det lurt å sette av en del av dem for å sikre en stabil månedslønn.

Estimer også hvor mye driftskapital selskapet trenger for å dekke kortsiktige forpliktelser, inkludert lønn, arbeidsgiveravgift, forskuddstrekk, og forpliktelser overfor leverandører.

De resterende inntektene kan enten reinvesteres i selskapet eller tas ut som utbytte

hr

Lønn eller utbytte?

Det er kun uttak av lønn, styrehonorar og næringsinntekt, som gir rett til offentlige ytelser. Dersom du velger å kun betale utbytte fra selskapet vil du miste retten til offentlige ytelser som sykepenger, uføretrygd og foreldrepenger.

En lønn på 6G eller mer sikrer full opptjening av sykepenger og uføretrygd. Derimot trenger du en lønn på minst 7,1G for å ha rett til full alderspensjon.

1G er 111.477 i 2022-2023. 

Når du etablerer ditt eget aksjeselskap, må du derfor vurdere hva som er mest gunstig for deg. Mange bedriftseiere velger en kombinasjon mellom lønn og utbytte. 

Hvordan lese og forstå regnskapet

Resultatregnskapet og balanseoppstillingen er faste rapportoppstillinger regulert av regnskapsloven. Regnskapsloven definerer en obligatorisk rekkefølge for å sikre at regnskapene kan sammenlignes over tid og vurderes mot regnskapene til andre selskaper.

Rapportering

Resultatregnskapet gir informasjon om hvordan det økonomiske resultatet av selskapets drift er fremkommet for perioden. Internt sammenligner vi ofte mot fjorårets periode, budsjett og gjerne prognose dersom den er utarbeidet. 

Balansen viser selskapets eiendeler, forpliktelser og egenkapital og representerer derfor verdien av selskapet. 

Eiendeler består av selskapets driftsmidler, fordringer og kontanter.

Gjeld er selskapets fremtidige forpliktelser og består av både lån, leverandørgjeld, samt gjeld i form av skatt og offentlige avgifter. 

Egenkapitalen representerer selskapets overskudd over tid.

Likviditet

Selskapets likviditet skal sikre selskapets evne til å betale løpende forpliktelser etter hvert som de forfaller, i henhold til aksjeloven §3-4.

Vurder likviditetsbehovet basert på kontantstrømmene i selskapet. Utarbeid deretter et likviditetsbudsjett over forventet inn- og utbetalinger. Slik vil du til enhver tid vite hvor mye kontanter, som fritt kan disponeres utover det å betjene gjeld. Dersom din bedrift har store sesongsvingninger må også dette innarbeides i likviditetsbudsjettet.

Det er mulig å frigjøre kapital ved å tilpasse fakturering og betalingsfrister, slik at du minimaliserer tiden mellom betaling til leverandørene og tiden til du mottar betaling fra dine kunder. Dersom du fakturer dine kunder med 30 dagers forfall, mens leverandørene dine krever betaling med 10 dager forfall, finansierer du kundene dine med minimum 20 dagers kreditt.

Det er dette tidsintervallet, som du vil være tjent med å redusere.

Vekst ambisjoner er avhengig av likviditetsoverskudd, da vekst i de fleste tilfeller vil kreve høyere kapitalbinding både i form av arbeidskapital og nye investeringer.

cashflow

Styringsparameter, hva er viktig for din bedrift

Hva er gode KPI'er?

Key performance indicators eller KPI 'er er avhengig av din forretningsmodell og bransje.

KPI'er bør være:

  1. Målbare: Det skal være klart hvordan de kan måles, fortrinnsvis i tall.
  2. Relevante: De skal være viktige for forretningsmodellen og dens suksess.
  3. Tidsbestemte: Det skal være klart når de skal måles.
  4. Spesifikke: De skal være klart definert slik at alle forstår dem på samme måte.
  5. Oppnåelige: De skal være realistiske gitt bedriftens ressurser og markedet det opererer i.
rapportering

Det er mange muligheter og derfor er det viktig at du tenker over følgende: Hva er det som er viktig for din bedrift og som indikerer måloppnåelse eller forbedringspotensialet?

  • Driftsmarginer, dekningsgrad, 
  • varelager og varelagerets omløpshastighet
  • produksjonskostnad og produksjonstid
  • fakturerings grad og antall ansatte 
  • nysalg og tilleggs salg

For å nevne noen, men dette er avhengig av din forretningsmodell. Du må gjøre en grundig vurdering over hva som er driverne for ditt selskap, det er det som skal legge føringer for gode KPI'er. 

Budsjett og hvorfor er det viktig?

Ett budsjett er en plan for hvordan selskapet skal drives over en bestemt periode. Det mest vanlige er å lage årsbudsjett som brytes ned til 12 perioder.

Jeg vil også anbefale å utarbeide et mer strategisk budsjett, som strekker seg over en periode på 3-5 år. Det vil gi deg innblikk i potensialet for din bedrift over en lengre periode. Både årsbudsjett og langtidsbudsjetter fungerer som styringsverktøy og handlingsplaner for hva du skal prioritere den neste budsjett perioden. 

En kombinasjonen av klare KPI'er og et godt innarbeidet budsjett, vil hjelpe din bedrift med å styre effektivt, oppnå dine mål og enklere kunne tilpasse seg endringer i markedet.

rapportering

Fant du denne siden via sosiale medier?


I tillegg til denne gratis guiden har jeg også laget gratis kurset; Hvordan lage en forretningsplan som realiserer din gründerdrøm.

Kurset er gratis og du melder deg på ved å legge inn navn og e-post til høyre og deretter klikk på boksen --> Ja takk jeg vil ha hele gratis kurset. 

Klikk her for å lese om personvernerklæringen

Avmeld ved å trykke på linken Avmeld i eposten.