Hva er Forskuddsskatt?

Forskuddsskatt: Slik planlegger du for jevn skattebetaling

Å håndtere skatten løpende gjennom året er en velprøvd metode for å sikre økonomisk stabilitet og unngå store regninger på tampen av regnskapsperioden. Dersom du har et enkeltpersonforetak, driver frilansvirksomhet eller eier et mindre aksjeselskap, kan det hende du må betale såkalt forskuddsskatt. Dette innebærer at du deler opp skattebetalingen i flere terminer, heller enn å vente med alt til slutt. På den måten kan du ha bedre kontroll over likviditeten, samtidig som du slipper en stor restskatt når det endelige skatteoppgjøret kommer.

I denne artikkelen går vi grundig gjennom temaet forskuddsskatt, hvordan du kan beregne forskuddsskatten, samt hvilke fordeler og ulemper som finnes. Vi ser nærmere på frister for innbetaling, hvordan du kan endre forskuddsskatten underveis, og ikke minst hva som skjer hvis du tjener mer eller mindre enn forventet.

Hvorfor betale forskuddsskatt?

Dersom du ikke har en arbeidsgiver som trekker skatt løpende av lønnen din, må du betale skatten på egen hånd. Dette gjelder blant annet for deg som driver enkeltpersonforetak, som frilanser, eller som aksjeeier der du tar ut utbytte i stedet for lønn. Myndighetene sender deg en tilsendt faktura med beregnet forskuddsskatt, eller du finner beløpet i Altinn.

Fordelen er at du får en jevn skattebelastning. Du sprer betalingen utover hele året i stedet for å ende opp med en stor, uforutsett restskatt. Samtidig sikrer staten jevn inntekt gjennom året.

Forskuddsskatt for enkeltpersonforetak

Har du et enkeltpersonforetak, er det gjerne slik at overskuddet i virksomheten blir lagt til din personlige skattepliktige inntekt. Dette overskuddet kalles ofte «overskudd annen næring og personinntekt». Har du dermed et godt år med mye inntekt, vil du typisk bli belastet med høyere forskuddsskatt neste år. Motsatt, tjener du mindre et annet år, kan du be Skatteetaten om å justere ned forskuddsskatten.

For å beregne forskuddsskatten, tar Skatteetaten gjerne utgangspunkt i tidligere års tall og opplysningene du har lagt inn om forventet resultat. Skulle det være avvik i forhold til reell omsetning, kan du endre forskuddsskatten ved å sende inn en ny melding til Skatteetaten. Dette er en fleksibel løsning som gjør at du lettere slipper å stå igjen med en ubehagelig restskatt når året er omme.

Frister for å betale

Som hovedregel skal forskuddsskatten betales i fire like terminer i løpet av året:

    1. mars
    1. juni
    1. september
    1. desember

Dersom du ikke innbetaler i tide, påløper det forsinkelsesrenter fra forfallsdatoen. Myndighetene er også tydelige på at du kan bli ilagt tilleggsskatt dersom du uteblir helt fra innbetalingene. Dette kan skje hvis du ikke betaler korrekt beløp eller unnlater å oppgi riktige tall for din skattepliktige inntekt.

Praktisk tips: Legg inn påminnelser i kalenderen din, gjerne et par uker før hver frist. Da unngår du panikk i siste liten, og det blir mindre sjanse for renter og gebyrer som følge av forsinket betaling.

Hva med restskatt og tilleggsforskudd?

Hvis du betaler for lite gjennom forskuddsskatten, kan du få en restskatt når skattemeldingen kommer. Du må da betale restskatt innen de fristene Skatteetaten oppgir – ofte er det 31. mai eller 30. juni for privatpersoner, men dette kan variere. Noen ganger oppgis det frist i februar og 15 april, avhengig av ulike faktorer som når skattemeldingen er tilgjengelig, samt eventuelle utvidede frister.

Motsatt, hvis du oppdager at du tjener mer enn estimert, kan du betaler tilleggsforskudd. Dette gjør du for å unngå at restskatten blir for høy. Ved å justere underveis, slipper du en uventet smell senere.

Hvordan justeres forskuddsskatten?

Mange opplever at virksomheten svinger. Kanskje du har flere kunder på vinteren enn sommeren, eller motsatt. Kanskje du tar inn en ny samarbeidspartner som øker omsetningen din betydelig. Hovedpoenget er at du ikke behøver å sitte i ro og se på at forskuddsskattbeløpet blir feil. Du kan når som helst søke om å endre forskuddsskatten ved å sende en justeringsmelding til Skatteetaten.

Skatteetaten ser på informasjonen om din forventede inntekt og gjør en ny vurdering. Finner de at det er grunnlag for å øke eller senke beløpet du skal betale, får du et nytt vedtak. Du får da en oppdatert tilsendt faktura og eventuelle nye innbetalingsplaner.

Slik betaler du – kid nummer og riktig kontonummer

For å betale i skatt riktig, er det helt avgjørende at du bruker riktig kid nummer og kontonummer når du foretar innbetalingen. Kid-nummeret sørger for at betalingen blir sporet direkte til din skattekonto, slik at det ikke oppstår forvirring eller dobbeltfakturering.

Kid-nummeret finner du som oftest på Skatteetatens nettsider eller i meldingen du mottar. Du kan også generere kid i Altinn. Dersom du betaler uten kid-nummer eller med feil nummer, risikerer du at betalingen ikke blir registrert i tide, eller at det tar ekstra tid å finne igjen innbetalingen. Dette kan føre til renter eller gebyrer hvis fristen har passert før betalingen kommer riktig på plass.

22 prosent skatt – men husk personinntekt

Selve skattesatsen på alminnelig inntekt i Norge er som hovedregel 22 prosent skatt, men det er flere faktorer som spiller inn for næringsdrivende. Dersom du driver enkeltpersonforetak, må du også betale trygdeavgift og trinnskatt på personinntekt. Dette innebærer at den samlede skatten kan bli høyere enn 22 prosent når alt er regnet med.

For eksempel består inntekten fra et enkeltpersonforetak av:

  • Overskudd annen næring og personinntekt (som igjen kan utløse trinnskatt)
  • Alminnelig inntekt (som beskattes med 22 prosent)

Dermed er det viktig å ha en realistisk vurdering av hvor stor den samlede skattebelastningen blir. Husk at dette også omfatter perioder med mindre omsetning, der innbetalingen av forskuddsskatt må stå i forhold til faktisk inntjening.

Året du tjener pengene er grunnlaget

Når vi sier at du bør betale forskuddsskatt jevnt, handler det om at du skal holde tritt med inntjeningen i det året du tjener pengene. Betaler du alt for lite forskuddsskatt gjennom året, kan du forvente restskatt. Betaler du for mye, får du penger tilbake når det endelige skatteoppgjøret er klart.

Hovedpoenget er å legge en plan. Tjenestene du selger og fakturerer i 2023, for eksempel, skal dekke skatten som hører til dette året. Da blir det enklere å holde oversikt, og du unngår at neste år må bære byrden for inntekter fra det foregående året.

Håndtering av flere inntektskilder

Noen driver ikke bare enkeltpersonforetak, men har også lønnsinntekt fra en deltidsjobb, eller utbytte fra et aksjeselskap de er medeier i. Hvis du faller i denne kategorien, er det ekstra viktig at du holder orden på hvilke skattepliktige inntekter som ligger til grunn for forskuddsskatten.

  • Frilansarbeid: Inntekter herfra beskattes som hovedregel på lik linje med annen næringsinntekt, om du ikke er ansatt i et firma som trekker lønn.
  • Aksjeinntekt: Tar du utbytte fra et AS, må du i noen tilfeller justere forskuddsskatten, spesielt hvis utbyttet er stort.
  • Andre næringsinntekter: Har du et ekstra prosjekt ved siden av hovedvirksomheten? Da bør du ta høyde for at også dette overskuddet inngår i totalen som Skatteetaten ser på.

Jo flere kilder du har til inntekt, desto viktigere er det å ha et presist overblikk. Sett gjerne opp et regneark eller et regnskapssystem som viser hvor mye du forventer å tjene totalt, og sammenlign dette med vedtaket om forskuddsskatt.

Forutsigbarhet og bedre likviditet

Når du betaler tilleggsforskudd eller justerer ned forskuddsskatten i tide, oppnår du en økonomisk forutsigbarhet som kan være gull verdt for driften din. I stedet for å bli overveldet av en stor regning, kan du se på skatteinnbetalingen som en vanlig driftsutgift. Da budsjetterer du med at en viss andel av hver innbetaling fra kunde skal gå til den egne “skattekontoen”, og du slipper å ta opp dyre lån eller selge verdier for å dekke restskatt.

Konsekvenser av manglende betaling

  1. Forsinkelsesrenter
    Disse påløper fra forfallsdato og kan bli betydelige hvis du stadig betaler for sent.

  2. Tilleggsskatt
    Hvis du bevisst unnlater å oppgi riktig inntekt eller nekter å betale det du skylder, kan du få et påslag som straff, kalt tilleggsskatt.

  3. Tvangsinnkreving
    Ved gjentatt mislighold kan staten gå inn og ta utleggstrekk i dine bankkontoer, noe som kan skade både bedriftens og din egen økonomi betraktelig.

Hvordan unngå problemer?

  • Følg med på omsetning og kostnader: Dersom du ser at inntekten skyter i været, juster forskuddsskatten så tidlig som mulig.
  • Hold fristene: Noter deg 15. mars, 15. juni, 15. september og 15. desember. Forsinkelse utover disse datoene koster deg renter og potensielt gebyrer.
  • Bruk riktig kid nummer: Da sikrer du at innbetalingen blir riktig registrert.
  • Regnskapsfører eller økonomisk rådgiver: Dersom du føler at skatteplanlegging blir for komplisert, er det ofte verdt å investere i profesjonell hjelp.

Oppsummering

Forskuddsskatt er et viktig verktøy for å unngå ubehagelige overraskelser ved skattemeldingen. Prinsippet er at du betaler i skatt løpende basert på hva Skatteetaten estimerer at du vil tjene. Er du enkeltpersonforetaks-eier, frilanser eller driver annen næring, må du selv sørge for at riktig beløp blir betalt til riktig tid.

  • Ved store inntektsendringer kan du endre forskuddsskatten for å unngå en uventet restskatt.
  • Fristen for å betale forskuddsskatten kommer fire ganger i året, og det er viktig å følge disse for å unngå forsinkelsesrenter.
  • Ved behov kan du betaler tilleggsforskudd for å dekke eventuelt merinntekt og dermed redusere risikoen for en saftig restskatt.
  • Husk at du alltid må sørge for at kid nummer og kontonummer er korrekt, så pengene blir registrert hos Skatteetaten.

Å gjøre dette systematisk gjør at du slipper tunge, plutselige utgifter på slutten av året. Du får en mer stabil likviditet og bedre oversikt, slik at du kan konsentrere deg om det viktigste – nemlig å utvikle virksomheten din.

Trenger du flere tips og mer personlig veiledning om hvordan du kan unngå restskatt, holde styr på forskuddsskatt for enkeltpersonforetak eller optimalisere driften din videre? Besøk www.kirsticrantz.com og ta kontakt! Der finner du råd, inspirasjon og tjenester som kan hjelpe deg med å få full kontroll på økonomien, slik at du kan fokusere på å bygge en lønnsom og bærekraftig virksomhet.


Med en god plan for forskuddsskatt, riktig bruk av 22 prosent skatt på alminnelig inntekt og en forståelse av at du skal betale i takt med året du tjener pengene, kan du unngå økonomiske overraskelser. Ved å følge rådene ovenfor, stå i kontinuerlig dialog med Skatteetaten og ha et system for innbetalinger, blir forskuddsskatten en alliert i stedet for en belasting.

Lykke til!

Hvem er jeg som deler dette med deg!

Med over 25 års engasjement i forretningsverdenen og en solid akademisk bakgrunn, har jeg hatt privilegiet av å forme en karriere som har strukket seg over både industrielle og rådgivende sektorer.

I løpet av disse årene har jeg hatt gleden av å utforske ulike aspekter av næringslivet, fra operasjonell drift til å lede strategisk planlegging. Den brede erfaringen har ikke bare gitt meg verdifull innsikt, men også evnen til å se utfordringer fra flere perspektiver og utvikle gjennomtenkte og effektive løsninger.

 I min nåværende rolle som konsulent og rådgiver, samarbeider jeg nært med bedrifter for å hjelpe dem med å nå sine mål. Jeg tilbyr praktiske løsninger som er forankret i en balansert kombinasjon av teoretisk kunnskap og praktisk erfaring.

 Likevel, det som virkelig driver meg, er et vedvarende fokus på læring. I en stadig skiftende verden anser jeg det som avgjørende å holde meg oppdatert. Jeg streber alltid etter å utvide min kunnskap, og nå ønsker jeg å dele denne kunnskapen med deg.

Les mer om meg her